Wat zijn de gezondheidsvoordelen van gefilterd water versus kraanwater?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van gefilterd water versus kraanwater?

Van water filteren heb je vast weleens gehoord. Iemand in je omgeving gebruikt al een waterfilter of je hebt gehoord dat kraanwater toch niet zo schoon is als je denkt. Aan de andere kant hoor je juist weer dat Nederland een van de schoonste landen is als het gaat om kraanwater. Is ons kraanwater nu dus wel of niet goed? En wat zijn de eventuele gezondheidsvoordelen van gefilterd water? 

Waar komt ons kraanwater vandaan?

Kraanwater is het water dat via een uitgebreid ondergronds netwerk via waterleidingen uit de kraan komt in bijvoorbeeld onze huizen. Dit water komt vanuit natuurlijke bronnen zoals rivieren, meren en ondergrondse aquifers. Je weet vast al dat je dit in Nederland gewoon kunt drinken. Voordat het namelijk bij jou uit de kraan komt, gaat het water nog door een heel proces. Dit proces omvat stappen zoals sedimentatie, filtratie, en desinfectie om eventuele verontreinigingen, zoals bacteriën, virussen en chemische stoffen te verwijderen.

De Nederlandse overheid heeft bepaalde veiligheids- en kwaliteitsnormen opgesteld waar het water aan moet voldoen. Door deze normen kunnen wij het kraanwater drinken. Zo wordt bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid chloor toegevoegd, zodat bacteriën hier niet in kunnen groeien.

Waar bestaat kraanwater uit?

Per omgeving verschilt het welke stoffen er allemaal in jouw kraanwater verwerkt zijn. Over het algemeen zijn er altijd stoffen die op een natuurlijke manier in het water terecht zijn gekomen, maar ook komen er bijvoorbeeld metalen vanuit onze leidingen in het water terecht. Daarnaast zijn er ook stoffen toegevoegd om het water in principe veilig te houden. Zo kunnen er geen bacteriën in groeien. We hebben de belangrijkste stoffen op een rijtje gezet:

  • Mineralen: Kraanwater bevat natuurlijke mineralen. Deze mineralen kunnen geen kwaad en zijn zelfs goed voor de gezondheid. Denk aan calcium, magnesium, en natrium. Deze mineralen komen in het water terecht doordat het water door verschillende aardlagen sijpelt en mineralen opneemt.
  • Chloor: Deze stof wordt toegevoegd om het water veilig te houden. Dit gebeurt tijdens het zuiveringsproces. Het dient als desinfectiemiddel om schadelijke bacteriën en andere micro-organismen te doden. Chloor kun je echter in sommige gevallen ook proeven en ruiken in het water. In Nederland valt dit over het algemeen wel mee. Dit zal je vooral in het buitenland merken.
  • Fluoride: In veel gebieden wordt fluoride toegevoegd aan het kraanwater om tandbederf te helpen voorkomen. De toevoeging van fluoride is iets waar veel over gediscussieerd wordt en varieert per regio. Het heeft namelijk ook verschillende nadelen voor de gezondheid!
  • Diverse metalen: Metalen worden niet bewust toegevoegd aan het kraanwater. Toch kunnen metalen zoals lood in het drinkwater terechtkomen door corrosie van oude waterleidingen. Dit zal je dus in grotere maten in de oude steden terugzien. Ook dit heeft verschillende nadelen voor de gezondheid.
  • Nitraten en nitrieten: Deze kunnen afkomstig zijn van landbouwafval en zijn in bepaalde concentraties potentieel schadelijk. Ze kunnen zorgen voor methemoglobinemie (blauwe baby syndroom) bij hele jonge kinderen.
  • Pesticiden en herbiciden: Sporen van deze chemicaliën kunnen in het water terechtkomen door verschillende oorzaken. Denk aan oppervlaktewatervervuiling vanuit landbouwgebieden, maar ook plasticsoep in de zee.
  • Farmaceutische producten: Er wordt steeds meer gesproken over sporen van farmaceutische producten, zoals medicijnen, die via huishoudelijk afvalwater in het waterzuiveringssysteem terechtkomen en niet volledig worden verwijderd. Dit kan een ontzettend groot probleem zijn!

Waarom men een waterfilter gebruikt

Waterfilters voor thuis kunnen het kraanwater filteren van bijna alle onzuiverheden. Deze filters zijn bedoeld om de waterkwaliteit te verbeteren. Met deze filters worden zowel metalen als niet-metalen gefilterd uit het kraanwater. Hierbij worden opgeloste stoffen uit het verwijderd als:

  • Chloor
  • Lood
  • Fluoride
  • Pesticiden
  • Bacteriën
  • En nog veel meer! Lees hier wat een ZeroWater filter bijvoorbeeld allemaal verwijdert.

Je kunt verschillende opties kiezen als waterfilter systeem. Kannen zijn een simpele oplossing om bijvoorbeeld op tafel te zetten. Daarnaast kun je kiezen voor een destillatie systeem, waardoor je in principe puur water opvangt. Ook kun je kiezen voor bijvoorbeeld een systeem onder je gootsteen. De investering hiervoor is vaak wat groter, maar dan heb je wel een permanente oplossing!

Zorgen waterfilters nu echt voor betere kwaliteit water?

Zoals je in de tabellen uit de link hierboven hebt kunnen zien, zorgen waterfilters zeker voor betere kwaliteit water! De filters zijn speciaal ontworpen om de bovengenoemde stoffen te verwijderen die slecht kunnen zijn voor ons lichaam. De meeste waterfilters bevatten actieve koolstof waarmee chloor en de bijproducten ervan, zoals trihalomethanen (THM's), verwijdert worden. Daarnaast zijn de filters perfect samengesteld om veel verschillende metalen te kunnen verwijderen zoals lood, koper, kwik, arsenicum en noem maar op. Verder komen pesticiden en micro-organismen ook niet door de filter heen.

Met onze TDS meter kun jij altijd bijhouden hoeveel opgeloste vaste stoffen er in jouw water zitten. Begint de teller op te lopen, dan is jouw filter aan vervanging toe. Zorg ervoor dat je dit dus niet te lang uitstelt. Wij raden aan om de filter vanaf een TDS-waarde van 006 te vervangen.

Natuurlijk zal je ook mineralen uit je kraanwater filteren. Dit zijn de stoffen die het lichaam wel goed doen. Het is echter moeilijk om selectief te filteren. Daarnaast kun je ontzettend makkelijk zelf mineralen toevoegen. Hiervoor kun je mineraalstenen, elektrolyten of zelfs zout gebruiken. Echter wanneer je een gevarieerd dieet hebt, zal je ook al genoeg mineralen binnenkrijgen vanuit je voeding!

Terug naar blog